Hout

Massief hout kan zowel in dekkende als in doorzichtige lak gespoten worden. Dekkende lak wordt meestal voorafgegaan door 2 lagen spuitplamuur. Als er blanke lak gespoten wordt, kan de ondergrond worden bewerkt met kleurbeits. Omdat de effecten van kleurbeits nogal verschillend zijn, is het maken van een proefstuk aan te bevelen.

Board wordt over het algemeen als onderdeel van deuren gespoten in spuitplamuur en daarna in een twee componenten lak gezet.

MDF of HDF wordt evenals board meestal gespoten in een twee componenten lak met dekkende kleur. Speciale aandacht bij MDF moet worden geschonken aan de kopse kanten. Deze vragen extra bewerking, wil het eindresultaat optimaal zijn. MDF is ook leverbaar met gewalste primerlaag. Alhoewel dit iets duurder is in aanschaf, zal deze keuze ruim worden terug verdiend bij de kosten van het spuiten.

Eigenlijk valt dit onder kunststoffen omdat de folie meestal van kunststof is. Met een speciale kunststof primer is dit materiaal goed te voorzien van een fraaie laklaag in alle gewenste kleuren.